Mi az intercooler hűtő

Mire jó az Intercooler

Intercooler szó , jelentése angolul közbenső hűtő. Lényegében a felforrósodott levegő hűtését szolgálja. Ezt az intercooler hűtőt eleinte a turbótöltésű tehergépkocsikban alkalmazták. A kor előrehaladtával azonban, ahogy a turbódízel technológia egyre inkább elterjedt . A 1990 évek elejétől szinte csak turbóval ellátott gépjárművek jelentek meg. A teljesítmény fokozás érdekében ezt "fejelték "meg egy intercooler hűtővel. Fiatalabb kis köbcentis benzines gépjárműveknél is előszerettel alkalmazzák a kedvezőbb hatásfok miatt .
Működése a következő: A megoldandó probléma abból adódik, hogy a motor a turbó által átpréselt levegőt a megnövekedett nyomás következtében (1,2-1,6 bár nyomásra átlagosan) felforrósítja. Ezért a levegő kitágul, az oxigén sűrűsége jelentősen lecsökken, vagyis térfogategységre eső levegőben kevesebb üzemanyag tud optimálisan elégni. A motorban viszont a meghatározott mennyiségű üzemanyag levegő keverék fér el. Ezért aztán az adott nyomásra összenyomott levegő által szállított oxigén mennyiségét úgy tudjuk megnövelni, hogy a nyomás megtartása mellett a gázkeverék hőmérsékletét ideálisra csökkentjük. Ezt a feladatot végzi el tulajdonképpen az intercooler hűtő.
Szerkezetileg a következőképpen néz ki..A légszűrőházon keresztűl a megszűrt levegőt szívócsövön keresztül juttatja a turbóba, majd a túrbó által összepréselt felforrósodott levegőt intercooler cső segítségével juttatja el az intercooler hűtőbe. Majd hőcserélés után a visszahűtött levegő ismételten a intercooler cső (turbócső)segitségével jut el a szícsonkhoz.

       

       

 

 

 

Intercooler hűtő anyaga aluminium részben műanyag is lehet.

Turbócsövek anyagakövetkezők lehetnek:

1,Gumicső :Autó gyártók által rendszeresen alkalmazott részben olajáló 1 szövetbetéttes turbócső.

2,Szikikoncső, ezek általában több szövetbetéttes nagy hőálósággal minimális tágulással rendelkeznek, versenyautókba elöszeretettel használják.

3,Fém cső,anyaga lehet rozsdamentes vagy vékonyfalú acélcső

4,Műanyagcső


 

Kategóriák
Kosár
0 árucikk